MAČJI KONGRES (BREZPLAČNO)

MAČJI KONGRES (BREZPLAČNO)

za dobropočutje in zdravje mačk

BREZPLAČNI SPLETNI DOGODEK

 

Vljudno vabljeni na prvi slovenski mačji kongres, ki bo zajel področja dobrobiti, dobropočutja, ekologije, vedenja in zdravja mačk. Kongres je namenjen vsem lastnikom, skrbnikom, prostovoljcem v društvih in zavodih, zaposlenim v zavetiščih, pa tudi dijakom ter študentom veterinarske smeri. Zagotovo pa bo kongres zanimiv tudi za veterinarje in druge strokovnjake s področja živalovarstva ter sorodnih smeri.

Vabilo velja tudi za vse radovedneže.

Kongres je za udeležence brezplačen in bo v celoti potekal preko aplikacije Zoom.

Kongres bo potekal v soboto, 15. maja, z začetkom ob 9. uri. S krajšimi in daljšimi odmori med predavanji bo trajal do 13. ure. Predavanja bodo trajala 20 minut, sledili pa bodo vaša vprašanja in predavateljevi odgovori.

Z vami bodo strokovnjakinje doc. dr. Darja Pavlin, dr. vet. med., Vanja Knez, dr. vet. med., Daša Korže, mag. inž. zoot., Pšenica Kovačič, dipl. slik., uni. dipl. oblik, ISFM AdvCertFB, Eva Tasič, dr. vet. med., kiropraktik, in Anja Završnik, dr. vet. med.

Program bo povezovala Mojca Recek iz Oddaje o živalih in ljudeh.

Glavni sponzor kongresa je Eko Brlog.

Ostali sponzorji so BTL Petshop z linijama hrane Calibra Verve in Calibra Vet, Doget, Feedko, Iris, LoompMedi©atKiroVet in Veterinarska ambulanta Vanja Knez s. p.

Med vsemi udeleženci bomo izžrebali nekoga, ki bo prejel vrečko presenečenja Eko Brloga.

 

PRIJAVA


URNIK

SOBOTA, 15. maj, 9:00–13:00

9:00

UVODNI POZDRAV

 

9:10–9:30

Kaj je psihobiološki pristop in vloga mačje svetovalnice

Pšenica Kovačič, dipl. slik., uni. dipl. oblik., ISFM AdvCertFB

Ambasador Calibra Verve, sponzorja BTL Petshop in Doget

Področji: DOBROBIT, VEDENJE

 

9:35–10:05

Bolečine pri mačkah: Kaj je bolečina, kaj jo lahko povzroča, kako jo mačke izražajo in kako jim lahko pomagamo

Eva Tasič, dr. vet. med., KiroVet

Sponzor Loomp

Področji: VEDENJE, ZDRAVJE

 

10:10–10:40

Kako lahko pomaga veterinar, ko maček lula mimo svojega stranišča

doc. dr. Darja Pavlin, dr. vet. med., Klinika za male živali

Sponzor BTL Petshop s Calibra Vet

Področje: ZDRAVJE

 

20-minutni odmor

 

11:00–11:30

Eko mucki: Kakšen je ekološki odtis mačk in kako ga zmanjšamo

Anja Završnik, dr. vet. med., Eko Brlog

Področje: EKOLOGIJA

 

11:35–12:05

Prehrana mačk: Prehranske potrebe mesojedih mačk

Daša Korže, mag. inž. zoot., Feedko

Področje: PREHRANA

 

12:10–12:40

Oh, ta grozna mačja bolezen, mikrosporija!

Vanja Knez, dr. vet. med., Vanja Knez s. p. in Medi©at

Sponzor IRIS

Področje: ZDRAVJE

 

12:45

SLAVNOSTNI ZAKLJUČEK

 

Med vsakim predavanjem bo 5 minut odmora za tehnične priprave.

 

VODITELJICA KONGRESA

Mojca Recek

Mojca je novinarka, urednica in voditeljica oddaje O živalih in ljudeh, ki je na sporedu TV Slovenija že skoraj 30 let. Svojo televizijsko novinarsko pot je začela pred več kot 20 leti, prav z oddajo, 

namenjeno osveščanju o oskrbi domačih ljubljenčkov, na lokalni mariborski televiziji. Po letih dela na drugih področjih novinarstva je pred skoraj desetimi leti prevzela krmilo oddaje O živalih in ljudeh, ki ima v Sloveniji dolgo tradicijo. Zelo jo veseli, da je svojo ljubezen do živali, večno željo po odkrivanju novih zanimivosti, povezanih z njimi, in željo po pomoči živalim uspela združiti z delovnim področjem.

 

PREDAVANJA

1. Kaj je psihobiološki pristop in vloga mačje svetovalnice

Pšenica Kovačič, dipl. slik., uni. dipl. oblik. ISFM AdvCertFB

Psihobiološki pristop izhaja iz čustvenega procesa mačke, ki vključuje še fiziologijo, dednost, razvoj vedenja in okolje. Pristop je integriran z zdravstvenim in vedenjskim pristopom v celostno obravnavo mačke. Iz tega izhaja načelo, da problematičnih mačk ni, so le mačke s čustvenimi stiskami. In mačja svetovalnica Minami Kat je tu, da vam pomaga mačko bolje razumeti, skleniti kompromis med njeno naravo in modernim načinom sobivanja.

 

 2. Bolečine pri mačkah: Kaj je bolečina, kaj jo lahko povzroča, kako jo mačke izražajo in kako jim lahko pomagamo

Eva Tasič, dr. vet. med., KiroVet

Na predavanju boste izvedeli več o bolečini: zakaj je pomembna za vsako živo bitje, kakšne vrste bolečin poznamo in kako se telo nanje odzove. Posvetili se bomo mačkam – kaj vse lahko pri njih povzroča kronične bolečine, kako to prepoznamo in kako jih lahko lajšamo. Tudi mačke se namreč soočajo z dolgotrajnimi bolečinami, ki so posledica različnih procesov, na primer artritisa, žal pa je pri njih bolečina še vedno redko diagnosticirana in posledično tudi redko zdravljena.

 

3. Kako lahko pomaga veterinar, ko maček lula mimo svojega stranišča

doc. dr. Darja Pavlin, dr. vet. med, Veterinarska fakulteta, Klinika za male živali

Kaj narediti, ko začne mačka kar naenkrat urinirati mimo mačjega stranišča? Prva misel je seveda, da je treba k veterinarju, saj gre najverjetneje za kakšno bolezensko težavo s sečili. Žal je razlog za tako obnašanje najpogosteje psihogen in povezan s stresom v življenju mačke, zato veterinarji nimajo čudežne tablete, s katero bi težavo hitro rešili – lotiti se je bo treba drugje. Bodo pa med predavanjem vseeno predstavljeni bolezenski vzroki, ki povzročijo, da mačka kar naenkrat ne zna več uporabljati svojega WC-ja; od različnih oblik bolezni spodnjih sečil do nevroloških in drugih vnetnih razlogov. Izvedeli boste tudi, zakaj antibiotik v takem primeru (skoraj) nikoli ni rešitev.

 

4. Eko mucki: Kakšen je ekološki odtis mačk in kako ga zmanjšamo

Anja Završnik, dr. vet. med., Eko Brlog

Mačke nas s svojo posebno energijo vračajo k naravi. Pomirjajo nas in sproščajo, njihova prisotnost pa naj bi celo pomagala pri hitrejšem okrevanju po boleznih in poškodbah. Zato je prav, da poskrbimo, da so v zameno za svojo družbo zadovoljene vse njihove potrebe in da živijo kar se da kakovostno ter zadovoljno. Poleg tega pa skrbniki živali pogosto spregledajo tudi ekološki vpliv svojih kosmatincev. V predavanju se bomo posvetili tej problematiki, obenem pa tudi korakom, ki jih lahko skrbniki mačk naredimo k bolj ekološki oskrbi živali.

 

5. Prehrana mačk: Prehranske potrebe mesojedih mačk

Daša Korže, mag. inž. zoot., Feedko

Mačke spadajo v skupino mesojedih živali. Uravnotežena beljakovinska hrana vpliva na telesno težo mačk in njihovo splošno zdravje ter dobro počutje v različnih življenjskih obdobjih. Zato je ključnega pomena, da izbiramo kvalitetno popolno in/ali dopolnilno hrano ali hrano, prilagojeno zdravstvenemu stanju posamezne mačke. Prehrana ima pomembno vlogo pri odpravi ali vsaj omilitvi in upočasnitvi napredovanja bolezni. Pregledali bomo tudi možnosti in načine hranjenja, s katerimi mačkam omogočimo kakovostno življenje.

 

6. Oh, ta grozna mačja bolezen, mikrosporija!

Vanja Knez, dr. vet. med., Vanja Knez s. p. in Medi©at

Mikrosporija je nalezljiva bolezen, ki jo povzroča gliva z imenom Microsporum canis. Muca se lahko okuži ob stiku z drugo okuženo živaljo, možna pa je tudi okužba iz okolja (dlaka, ležišče ipd.). Nevarne so spore, ki lahko ostanejo v okolju tudi dve leti in več. Bolezen je zoonoza, kar pomeni, da se lahko okuži tudi človek. Predvsem so za bolezen dovzetni otroci in ljudje s slabšim imunskim sistemom, lahko pa zboli kdorkoli.

 

PREDAVATELJI

1. Pšenica Kovačič, dipl. slik., uni. dipl. oblik., ISFM AdvCertFB

Pšenica Kovačič je po osnovni izobrazbi diplomirana slikarka in univerzitetna diplomirana oblikovalka. Je certificirana strokovnjakinja na področju dobrobiti, dobropočutja in vedenja mačk s certifikatom Advanced Certificate in Feline Behaviour pri International Society of Feline Medicine (ISFM AdvCertFB). Svoje izobraževanje nadaljuje na Compass Education and Training, in sicer program Advanced Feline Behaviour, ter vzporedno obiskuje še šolo za veterinarskega tehnika. Vključena je tudi v izobraževanje FearFree Shelters.

 

2. Eva Tasič, dr. vet. med., KiroVet, veterinarska rehabilitacija in kiropraktika

Eva je leta 2016 zaključila študij na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani, po tem pa je svoje izobraževanje nadaljevala na akademiji Backbone v Nemčiji, kjer je zaključila še študij kiropraktike za živali. Že kot študentka se je aktivno udejstvovala na področju zaščite živali, predvsem v delu s prostoživečimi mačkami preko društva Mačjelovka. Ves čas opravljanja veterinarskega dela na terenu in v ambulanti si je želela, da bi lahko v poklicu združila dve svoji strasti – veterino in dobrobit živali. In tako je leta 2020 ustanovila KiroVet, kjer s pomočjo kiropraktike in drugih vrst terapij pomaga živalim do boljšega počutja.

 

3. Doc. dr. Darja Pavlin, dr. vet. med.

Zase pravi, da jo tako v zasebnem kot v profesionalnem življenju najbolje opišejo besede »crazy cat lady«. Nekoč si želi polno hišo britancev (mačk, seveda!), do takrat pa ji bodo družbo delale tri mačje dive: britanca Baci in Bea ter »direktorica« hiše Poppy Kranjska. Najlažje jo boste našli obdano z mačjimi (in občasno pasjimi) pacienti ter skrito pod kupi mačje dlake na Kliniki za male živali Veterinarske fakultete v Ljubljani. Čeprav jo tam kličejo »dr. Pavlinova«, pa bi se bistveno raje imenovala »dr. Cele–dneve-samo-cepi-mlade-mucke«. Poleg tega se ukvarja z endokrinološkimi problemi psov in mačk.

 

4. Anja Završnik, dr. vet. med., Eko Brlog

Anja je soustanoviteljica prve okolju prijazne trgovine v Sloveniji – Eko Brlog. Leta 2015 je diplomirala na Veterinarski fakulteti v Ljubljani, že od leta 2012 pa se aktivno ukvarja z zdravim načinom življenja ter prehrano psov in mačk. Prepričana je, da lahko na naraven in pogosto precej preprost način preprečimo (ali ublažimo) mnoge kronične bolezni, ki pestijo naše hišne ljubljenčke v modernem času. Rada deli svoje izkušnje in znanje ter aktivno spodbuja pasje in mačje skrbnike k izobraževanju ter kritičnemu mišljenju.

 

5. Daša Korže, mag. inž. zoot., Feedko

Je ustanoviteljica blagovne znamke Feedko in prehranska svetovalka za pse ter mačke. Magistrirala je na Biotehniški fakultete Univerze v Ljubljani z magistrskim delom, za katerega je prejela fakultetno Prešernovo nagrado. Na oddelku za prehrano veterinarske fakultete milanske univerze UNIMI, Department of Health, Animal Science and Food Safety VESPA, je opravila usposabljanja za pripravo specifično prilagojenih uravnoteženih in kliničnih diet ter pridobila izkušnje na področju proučevanja ustreznosti prehranskih izdelkov za hišne živali.

 

6. Vanja Knez, dr. vet. med., Veterinarska ambulanta Vanja Knez s. p. in Medi©at

Vanja je leta 1996 diplomirala na Veterinarski fakulteti v Ljubljani. Je članica ISFM/Medicat, ki je nacionalni partner ISFM. Je tudi ustanoviteljica felinoloških društev in društev za zaščito živali. Uvedla je projekt TNR za mačke v Sloveniji, svoje znanje s tega področja pa nesebično deli z vsemi, ki se želijo z mačkami in njihovo dobrobitjo podrobneje ukvarjati. Delala je v več malih praksah na klinikah in ambulantah v Ljubljani. Vrsto let že predano skrbi za zapuščene živali v zavetišču Horjul, v ambulanti zavetišča je tudi zaposlena. Prav tako ima svojo ambulanto, v kateri se posveča predvsem zdravju mačk. Je tudi aktivna članica Društva za zaščito živali Kranj. Je »botra« ogromnemu številu mačjih sesnih mladičev, ki jih je bilo treba spraviti do samostojnega življenja. Srečate jo lahko povsod, kjer sta dobrobit in zdravje mačk na prvem mestu, tako tudi aktivno sodeluje s predlogi in pripombami pri spreminjanju zakonodaje in pravilnikov s tega področja. Vanja je tudi predsednica vzrejne komisije in vodja RK ZFDS ter članica Health and Welfare komisije FIFE (kjer je bila tudi kar 10 let predsednica), zato dobro pozna in obvlada tudi rodovniške mačke. Prav v omenjeni komisiji so z njenim neprecenljivim znanjem postavili tudi temelje zdrave vzreje pasemskih mačk.

Je mačkarica po duši. S svojo družino deli hišo z enim mačkom, na posestvu na drugem koncu Slovenije pa z njo bivata dva prostoživeča mačka, ki sta seveda glavna na vasi.

 

PODJETJA PREDAVATELJEV

1. Minami Kat

Svetovalnica Minami Kat deluje po psihobiološkem pristopu, kar pomeni, da izhaja iz fizioloških, genetskih in razvojnih mehanizmov vedenja. Osnova so biološke funkcije, nato se izhaja iz čustvenega sistema in čustev mačke, umskih, gibalnih ter družabnih sposobnosti. Cilj svetovanja ni le funkcionalna, ampak uresničena mačka – taka, ki zadovoljuje svoja naravna vedenja in uresničuje svoje potenciale.

 

2. KiroVet

KiroVet je mlado podjetje, ki ga vodi in razvija veterinarka Eva Tasič, ki ima opravljeno še dodatno izobraževanje za veterinarsko kiropraktiko. Ukvarja se tako z malimi kot tudi z velikimi živalmi in kljub temu, da je kot veterinarka večinoma delala s konji, so na terapijah kiropraktike dobrodošle prav vse živali. Cilj KiroVeta je, da bi z dobrim prepoznavanjem bolečine in s kombinacijo različnih vrst terapij pomagali vsem živalim do boljšega počutja, hkrati pa z izobraževanjem skrbnikov pripomogli, da bi bilo življenje za vse živali bolj kakovostno in brez poškodb ter bolečin.

 

3. Veterinarska fakulteta in Klinika za male živali

Veterinarska fakulteta je članica Univerze v Ljubljani. Ustanovljena je bila leta 1953 kot oddelek takratne Fakultete za agronomijo, gozdarstvo in veterinarstvo v Ljubljani. Samostojna članica Univerze je od leta 1990. Trenutni dekan je prof. dr. Andrej Kirbiš.

Klinika za male živali (KMŽ) deluje v okviru Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani. Glavna dejavnost KMŽ je zdravstveno varstvo psov in mačk, vendar se v okviru pedagoške dejavnosti na KMŽ izvaja tudi izobraževanje na stopnji dodiplomskega in podiplomskega študija.

4. Eko Brlog

Eko Brlog je prva okolju prijazna trgovina v Sloveniji, ki že osem let združuje ljubezen do živali in znanje s področja veterine s skrbjo za naš planet. To uresničuje s ponudbo naravnih in ekoloških izdelkov v svoji spletni trgovini – takšnimi, ki puščajo čim manjši ogljični odtis in pomagajo živeti čim bolj okolju prijazno. Nudijo tudi strokovne informacije in nasvete za zdravo življenje, ki jih objavljajo na blogu, podcastu ter družbenih omrežjih. Trgovina deluje po principu »brez plastike«, pri pakiranju pa upoštevajo prakso ponovne uporabe embalaže. Za vsak nakup prispevajo sredstva za posaditev petih dreves v sodelovanju z organizacijo Eden Reforestation Projects.

 

5. Feedko
Je blagovna znamka, ki je predana zdravju in prehrani psov ter mačk. Svetuje vam pri prepoznavanju potreb psa in mačke v njihovih različnih življenjskih obdobjih ter raznolikih zdravstvenih stanjih, pripravi vam tudi prehranski načrt za uravnotežene obroke in klinične diete. V ponudbo so vključili tudi nabor vitaminsko-mineralnih dodatkov, lososovo olje in dehidrirano pasjo hrano lastne blagovne znamke Feedko.

 

   

6. Medi©at in Veterinarska ambulanta Vanja Knez s. p. 

Medi©at je skupina veterinarjev in tetk iz ozadja, ki delujejo v skladu s sodobnimi smernicami specialistične mačje stroke. Skupni cilj sodelujočih v mreži je izboljševati znanje in informirati v skladu z najnovejšimi smernicami mačje stroke. Ne želijo ponovno izumiti kolesa, ampak doseči le kar se da dobro informiranost in usklajeno delovanje vseh udeležencev projekta. Vse počnejo le za dobrobit mačk!

SPONZORJI

   

BTL Petshop

Je malo družinsko podjetje, ki je bilo ustanovljeno na prelomu tisočletja. Na prvo mesto vedno postavljajo dobrobit živali, zato že od začetka uvažajo le izdelke vrhunske kakovosti in izbirajo le blagovne znamke, ki spadajo v svetovni oziroma evropski vrh. Že več kot 15 let uspešno sodelujejo z veterinarskimi klinikami in trgovinami za male živali ter pridno nabirajo znanje za pomoč svojim rednim in novim strankam. Ljubezen do živali in narave bo vedno njihova največja motivacija.

www.petshop.si

 

   

Doget – ekipa norih na živali

Ker je od nečesa treba živeti, se je skupina Doget odločila, da bo živela od tistega, kar jih veseli. Skoraj 20 jih je že v ekipi norih na živali. So malo družinsko podjetje, ki bo naslednje leto praznovalo 30 let poslovanja. Distribuirajo preko 20 blagovnih znamk hrane, higienskih posipov, negovalnih izdelkov in opreme za male živali. Njihovo srce so tri trgovine. Dve v Ljubljani (na Miklošičevi in v Murglah) ter »mama« na Vrhniki. Kosmati in repati so pri njih vedno dobrodošli. Vaš ljubljenček je nekaj posebnega in oni to vedo.

www.doget.si    

 

IRIS d. o. o.

Kot eden vodilnih slovenskih distributerjev zagotavljajo široko paleto kakovostnih storitev za oskrbo slovenskega trga z zdravili humane ter veterinarske medicine, medicinskimi pripomočki in raznimi drugimi izdelki, ki zajemajo področja kozmetike in estetike, dezinfekcije ter prehrane živali.

Postanite del njihove uspešne zgodbe tudi vi.

www.iris.si

 

LOOMP

Zgodba o Loompu je bila trem sestram položena v zibelko. Že od malih nog so odraščale v družbi živali. Hišni ljubljenčki jih od nekdaj osrečujejo in tukaj se najraje združujejo. Loomp je nastal leta 2012 iz vizije treh sester, dveh loompov in ene strasti – deliti najlepše trenutke s kosmatinci.

www.loomp.si

 

Datum

Maj 15 2021
Expired!

Čas trajanja

9:00 am - 1:00 pm

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

KONTAKT

Prijava

Ali ste pozabili geslo?

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.